Исторически музей на Приморско – обща информация:

От 2015г., гр. Приморско посреща своите туристи с новооткрития си исторически музей, който изненадва и очарова с богатата си експозиция. Музеят е от нов тип и има претенцията да бъде един от първите, представящ експонатите си посредством индивидуален подход. Експозицията на музея включва експонати от археологическите обекти в района, включително и последното значимо за историята – златно съкровище, от времето на Александър Македонски и Лизимах. В него може да обогатите и знанията си, посредством богатата етнографска експозиция, пресъздаваща начина на живот на местното население и се запознаете с кратка история на първите му заселници. В една от залите може да бъде видяно единственото по рода си за България холограмно изображение на древен тракийски жрец.

Историческият музей в Приморско е реализиран със средства от Европейския съюз по програма „Развитие на рибарските области“.

Ето и с какво още разполага музея:

В него са представени експонати от досегашните и най-новите открития при извършените археологически разкопки на територията на община Приморско. Изложените артефакти са материали от крепостната стена при полуостров „Урдовиза“, гр.Китен, надгробна могила при местността „Ченгер“, тракийско светилище „Бегликташ“ и долмените, намиращи се в района на резерват „Ропотамо”. Представени са културни ценности и от частни дарители.

Oсвен археологическата експозиция, музеят разполага с етнографска сбирка, която предоставя на посетителите информация за живота и бита на хората от няколко поколения назад. В нея са експонирани народни носии, предмети от ежедневието, инструменти, посуда и много други интересни предмети от ежедневието на нашите прадеди.

От средата на 2017 г.  за по-добри проучвания на археолозите бе закупен георадар – модерно оборудване за нуждите на Исторически музей – гр. Приморско. С него се очакват много скоро нови открития за които ще се пише в новинарския сайт на Приморско

Музеят ще ви очарова със старо знание, многовековен опит и поглед към бъдещето, достигнал до нас. Ако сте в Приморско дори и за ден, не се колебайте да го посетите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.