Маслен нос – истории и легенди

Шепот на вълни, лазурно синьо море, пазещо вековни тайни в себе си и почти непокътнат плаж от човешката ръка. Звучи като утопично място от сън или филм на Уди Алън? Не, това е още един от диамантите, който Странджа планина е приютила. Най-източната и точка, врязана на 2 км в морето, имаща най – голямо навигационно значение по Южното ни черноморие. По подобие на с. Рунили, Маслен нос съществува в картите на италианските мореплаватели още от Средновековието, записано под името Еля или Лалея ( маслинено дърво; маслина) е бил част от стария римски път Виа понтика. Освен като пристанище, то е приютявало и корабите при лошо време. Според историческите източници, първото му име е било Херсонес ( градът на носа). От къде произлиза днешното му название ? Легендата разказва, че през него са преминавали предимно кораби, имащи като товар амфори със зехтин, а оттам и днешното му име. Както знаем, няма по добър исторически източник от морето. Морското дъно на Маслен нос е съхранило каменни и оловни щокове, стегачки, битова керамика, остански от амфори, което засвидетелства че носът е бил ползван като пристанище и главен път през бронзовата и желязната епоха, както и през Средновековиетo.

Флора и фауна на Маслен нос

Флората и фауната включват редки и застрашени от изчезване видове, което го прави природен комплекс с международно значение. „Маслен нос“ представлява най-източната точка на Странджа и е трети по големина на българското черноморско крайбрежие. Стръмните му склонове го правят недостъпен.

Фарът на Маслен нос

Фарът на Маслен нос датира от 1863 г., като представлява красива бяла кула, издигаща се на 7 м. на скалистия връх. Още от изграждането му до ден днешен той е служил като навигация за прииждащите кораби, като през нощта насочващата му светлина се вижда на 20 мили навътре в морето. Непосредствено до фара има бяла постройка, в която в миналото е имала камбана. При лошо време са биели камбаната, за да могат да предупредят идващите кораби, че брегът наближава.

Маслен нос – Тюленова пещера

Ако си мислите, че и Маслен нос не крие своите легенди и предания, ще се излъжете. В близост до него се намира т.нар. „Тюленова пещера”. Някои хора разказват, че там преди години са били обитавали тюлени-монаси, характерни за Черно море. Други стари моряци твърдят, че тюлените били донесени от Балтийско море по заповед на краля. За съжаление, условията за тях не били подходящи, и последният тюлен е изчезнал преди около 30 години. Друга легенда, свързва и името на Вълчан войвода и с това място. Има иманяри, които вярват, че прочутото имане не се нахожда на лъвското кале, а именно в дълбините на морското дъно на Маслен нос.

Митове много, но има едно сигурно предание – а именно, че скалистото място притежава някакво особено, магическо очарование. Хората, които са го видели твърдят че няма друго място на света като Маслен нос и някаква вътрешна сила ги кара винаги да се завърнат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.